ناشناخته بودن علت اصلی این دردها هم خود مزید بر علت است و آزار آنها را بیشتر میکند.
به تازگی مطالعهای انجام شده که رابطه کمبود ویتامین D را با برخی انواع این دردها، مشخص کرده که منشا عضلانی اسکلتی، دارند.
این مطالعه جدید نشان داده که حداقل در زنان مسن، کمردرد میتواند ناشی از کمبود این ویتامین باشد.خبرگزاری رویترز این مطالعه محققان دانشگاه دلآور را چنین گزارش کرده است که آنها سطح خونی ویتامین D را در گروهی از مردان و زنان با حداقل سن ۶ سال اندازهگیری کردند.
اینها افرادی بودند که هر کدام حداقل در یک نقطه از بدنشان، دردی با شدت متوسط و بیشتر حس میکردند. در ۵۸ درصد زنان مورد مطالعه و در ۲۷ درصد مردان مورد مطالعه، کمبود ویتامین مشاهده شد.
وقتی نتایج به لحاظ آماری تحلیل شدند، در گروه مردان رابطه معنیداری بین کمبود ویتامین و درد مزمن یافت نشد، اما مشخص شد کمبود ویتامین باعث ۲ برابر شدن احتمال بروز درد در زنان میشود.
محققان میگویند نرمی استخوان ناشی از کمبود ویتامین، احتمالا باعث انعطافپذیری و کشش نامناسب ستون فقرات و در نهایت درد آن میشود.
پیش از این نیز البته در مطالعات گوناگون، از رابطه انواع دردهای عضلانی و اسکلتی با کمبود ویتامین D سرنخهایی به دست آمده بود، اما هنوز نتایج قطعی و قابلاستنادی در این باره به دست نیامده است.
اما این دردها، تنها مواردی از تاثیر کمبود ویتامین D در بروز بیماریها نیستند. کمبود این ویتامین، علاوه بر اخلال در ساختار استخوانها، نشاندهنده مشکل جدیتری در بدن هم میتواند باشد.
چنانکه از جمعبندی برخی مطالعات میتوان نتیجه گرفت که احتمالا بتوان کمبود ویتامین D را به نوعی شاخص برای وضعیت التهابی بدن تفسیر کرد. این وضعیت، در واقع پاسخ نابجای سیستم ایمنی بدن است که میتواند منشا بروز طیف وسیعی از بیماریها باشد.
سرطانها، گروهی از این بیماریها هستند که به ویژه در مورد رابطه سرطان سینه و کمبود ویتامین D مطالعاتی انجام شده و نتایج اولیهای هم به دست آمده است.
بیماری دیگری که رابطه کلی آن با کمبود این ویتامین تا حدی روشن شده، بیماری مولتیپل اسکلروزیس است که البته هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است.